9 dolog, amiből megtudhatod, minden rendben van-e a párkapcsolatodban

Hogyan nőttél fel? Szép, szeretetteli kapcsolatban éltek a szüleid? Elláttak bölcs útmutatással, mit tegyél, hogy te is ilyen örömben éld az életed a leendő pároddal? Ha igen, akkor lehet, hogy semmi újat nem mondok neked, de ha boldogabb kapcsolatban szeretnél élni, mint a szüleid, akkor itt egy iránytű számodra.

1. HÁNY ÓRÁT BESZÉLGETTEK HETENTE?

Kisgyerekek mellett különösen nehéz odafigyelni rá, mégis mérhetetlenül fontos, hogy nap mint nap legyen idő egymásra. Arra, hogy egymás szemébe nézzetek, és megkérdezzétek egymástól: Mi történt ma veled? Hogy vagy? Milyen érzés volt?

Bármennyire is a nőknek tulajdonítják az érzelmekről való beszélgetést, valójában egy párkapcsolat sem működik jól anélkül, hogy a férfi is és a nő is megosztaná az érzelmeit a másikkal. Fontos, hogy ez ne merüljön ki annyiban, hogy „Szeretlek!”. Beszéljetek az egymás iránti negatív érzéseitekről is. Arról, hogy haragszom rád, bizalmatlanságot érzek, félek, fáj, hiányzik valami. De arról is, hogy büszke vagyok rád, hálás vagyok neked, köszönöm (azt, hogy)…

Ha hetente nem beszélgettek magatokról, egymásról, a kapcsolatotokról legalább 3-4 órát, az óhatatlanul ellaposodáshoz, hidegüléshez vezet.

2. ANYAGI HELYZET

Naiv és hősszerelmes emberek fennen hangoztatják, hogy a szerelem mindent megold, de
1. a szerelem semmit sem old meg,
2. a szerelem nem tart olyan sokáig.

Nem az a fontos, hogy sok pénzetek legyen, hanem hogy ne jelentsen állandó szorongást, hogy miből tartjátok fenn magatokat.

Természetesen lehetnek olyan időszakok, amikor ez nehezebb, bármelyikőtök elveszítheti az állását, mehet csődbe vállalkozás, és egy ilyen krízishelyzet még akár közelebb is hozhat benneteket.

De ha az anyagiak miatti szorongás állandósul, arra általában rámegy a kapcsolat, rámegy a házasság. Nagyon fontos, hogy ha ilyen helyzetben vagytok, egymást támogatva, egymás önértékelését növelve másszatok ki ebből a helyzetből. Ilyenkor különösen fontos, hogy aki közületek a munkakereső, az plusz figyelmet, szeretetet kapjon, hogy a másik mindenen túl higgyen benne akkor is, amikor ő nem hisz magában.

3. NEVELÉSI IRÁNYELVEK

Nincs két ember valószínűleg, aki mindenben egyetértene, ami a gyerekekkel való együttlétet illeti. Az azonban nagyon fontos, hogy igen hasonlóan gondolkodjatok arról, mi jó a gyerekeknek és mi nem. Ha nagyok az eltérések, az állandó feszültséget jelent a kapcsolatban, akár kimondjátok ezeket, akár nem.

4. REGENERÁLÓDÁS KETTESBEN

Szuper a gyerekekkel együtt nyaralni, de még szuperebb nélkülük – ha be merjük vallani magunknak, ha nem. A csönd megfizethetetlen. Az, hogy nem kell folyton nyüzsgő apróságoknak figyelmet és ennivalót adnod végre néhány napon keresztül, szintén. Végre lehet nyugodtan szeretkezni, olvasni, aludni, akkor ébredsz, amikor jól esik, akkor is alszol el, tudtok egymásra figyelni, beszélgetni… Csúcs ez az érzés a mindennapok végeérhetetlen elaprózódása után.

És szükséges is. Ha kevés a pénzetek, akkor keressetek kölcsön nyaralót ingyen vagy nagyon kis pénzből, nem kell külföld ehhez, nem kell wellness ahhoz, hogy az idegeitek kisimuljanak valamennyire, és újra nőnek, férfinak érezzétek magatokat.

5. HOBBI EGYEDÜL

Az értelmesen eltöltött egyedüllét (vagy másokkal való együttlét) során találjuk meg sokszor a saját kontúrjainkat. Hogy kik vagyunk, amikor nem vagyunk anyák/apák, beosztottak/vállalkozók/főnökök, amikor nem vagyunk férj/feleség.

Amikor nem volt kire hagynom a gyerekeket, akkor decoupage-oltam alvásidőben. Amikor nem aludtak egyszerre el, akkor pedig kb. megőrültem. Szóval tudom, hogy nem mindig megoldható kisgyerekekkel, de amennyire csak lehet, adj magadnak időt arra, hogy kikapcsolódj, élvezd az életet egyedül vagy olyan barátokkal, társakkal a hobbidban, akiknek a jelenléte feltölt téged.

6. SZEX

Ha nagy az eltérés a kereslet és a kínálat között, az megkeseríti a kapcsolatot. A legtöbb embernél a kevesebb vagy épp a több szex kívánása nem állandó, hanem aszerint változik, hogy ő az adott kapcsolatában a vágyódó fél vagy az elutasító.

Az is lehet, hogy egyszerűen nem jó a szex a pároddal, vagy neki veled. Ezen a nyílt beszélgetés nagyon sokat tud oldani. Persze félünk ilyenkor, hogy megbántjuk a párunkat, és félünk attól is, hogy ha szégyellni kezdni magát, akkor hogy fog rosszul reagálni, de ahogy egy régi mentorom mondta, álló hajót nem lehet kormányozni. Bele kell fogni, kimondani, és tudjuk, hogy nehéz lesz. Nem baj, állj bele. Fájni fog, lehet, hogy ő is elmondja, neki mi nem jó veled, akkor te érzel majd szégyent, ami a legocsmányabb érzelem, de ha ezen nem rágjátok át magatokat, akkor vagy elváltok, vagy testvérházasságban éltek halálotokig. Egyik sem tűnik vonzó megoldásnak.

Ha attól szenvedsz, hogy több szexre vágysz, mint amit a párod szívesen ad, vagy épp attól, hogy állandó nyomás alatt érzed magad, hogy szeretkezz a pároddal, fontos tudnod, hogy van megoldás. El lehet jutni mindenféle önerőszak nélkül odáig, hogy mindketten nagyjából ugyanannyit vágytok együtt lenni. Ehhez önismereti munka kell, annak is a mélyebb fajtájából, de nagyon megéri.

7. TITKOK

Minél több a konkrét titok, és minél több a kevésbé feltűnő kimondatlanság, annál instabilabb a kapcsolatod.

Lehet, hogy úgy érzed, éppen a stabilitás érdekében nem mondasz ki dolgokat, de minden elhallgatott gondolat, kérdés, érzelem vagy tény egy újabb szög a kapcsolat koporsójában.

Ha attól félsz, hogy pont ettől dőlne be a kapcsolatod, akkor annak már gyakorlatilag vége is van – vagy irracionális félelmek kínoznak, amiket föl kéne számolnod, mielőtt pont az indokolatlan elhallgatások teszik tönkre azt.

8. ARÁNYOS MUNKAVÁLLALÁS OTTHON

Mit csináltál egész nap?? – szokásos kérdés, mikor a férj hazaér, és mindenhol kupleráj, kosz, nincs vacsi, idegroncs anya fogadja + valahány kevéssé sem fáradt apróság. Ez már 20 éve is eléggé közhelyes volt, de ettől még marhára mindennapi.

Nagyon fontos, hogy ha nő vagy, tudd, hogy abszolút indokolt a kimerültséged, ha kisgyerek(ek)kel vagy otthon. Az, amit nap mint nap viszel, egyszerűen nem egy emberes meló! Igen, ebbe szoktunk bele. Ez a városi lét, a szeparáltság miatt azt hisszük, ezt így találták ki odafönt, egy normális nő ezt bírná, de ez egyáltalán nem igaz. Kisközösségekben nem így ment régen, túl nagy terhet cipelsz.

Ha férfi vagy, és boldog kapcsolatot szeretnél, akkor fel kell számolnod a patriarchális apakép utolsó morzsáit is, és ki kell tudnotok együtt alakítani egy olyan együttműködést, amelyből mindketten kiveszitek a részeteket, amennyire csak tudjátok, és ha elfogyott az erőtök, fontos segítséget kérni.

Ha nem tudjátok megfizetni, hátha van a baráti társaságotokban néhány ember, aki hetente-kéthetente egyszer szívesen átszalad segíteni nektek…!

Ha nincsenek gyerekek, akkor is fontos, hogy elszakadjatok a sztereotípiáktól, és hasonló arányban vegyétek ki a részeteket a házimunkákból.

9. SZÜLEITEKKEL VALÓ KAPCSOLATTARTÁS

Ritkán esik szó arról, mekkora segítség vagy mekkora átok a nagyszülők jelenléte. Annyira hosszúra nyúlt ennek a témának a kifejtése, hogy külön cikket írok róla. Kényes téma, körültekintést igényel és azt, hogy megértsd, mit is jelent felnőtté válni érzelmi értelemben.

A cikket itt találod (egyszer majd talán) >>

– Cserményi Csilla Virág Flo –