KÖLCSÖNÖSEN BÍZTOK EGYMÁSBAN?

A bizalomra minden egészséges kapcsolatban szükség van. Minél közelibb egy kapcsolat, annál mélyebbre. Ez az alap, amely összetartja a kapcsolatot, és megteremti a biztonság, a szeretet és a boldogság közegét számotokra. A bizalmi problémák azonban számos kapcsolatban gyakori problémát jelenthetnek, és különféle okok miatt merülhetnek fel.

Ha a bizalom sérül, az fájdalmat, szorongást és bizonytalanságot kelt, ami konfliktusokhoz, vitákhoz, sőt a kapcsolat végéhez is vezethet. Mit tehettek bizalmi problémák vagy akár válság esetén?

HONNAN EREDHET A GYANAKVÁS?

Vannak, akiket áthat a gyanakvás, de ez nem feltétlenül kapcsolódik a hűség témaköréhez. Azok, akik csecsemőként azt élték át, hogy a kiszolgáltatottság nagyon ijesztő, és nem úgy bántak velük, ahogy szükségük lett volna rá, azok folyamatosan gyanakszanak: azt lesik, a párjuk mikor próbálja őket manipulálni, és képtelenek a bizalomra függetlenül attól, ő rászolgált-e a bizalmatlanságukra vagy sem.

A gyanakvás persze féltékenység formájában is megjelenhet. Ha valaki szorong, ha nem tud a partnere minden percéről, gyakran kérdőjelezi meg annak állításait, kémked utána vagy állandóan megnyugtatást keres, akkor vagy őt is sokszor hagyták cserben érzelmileg gyermekként, vagy olyan kapcsolata volt korábban, ahol elárulták őt.

A bizalmi problémák olykor rejtve jelennek meg: érzelmileg visszahúzódsz, eltávolodsz, vagy akár véget is vethetsz a kapcsolatnak anélkül, hogy meg tudnád mondani, mi volt vele a baj.

A KAPCSOLATOK BIZALMI PROBLÉMÁINAK GYAKORI OKAI

Múltbeli tapasztalatok

A tapasztalataid, mint például ha korábban megcsalt valaki, hazudott neked vagy máshogyan árult el, bizalmi problémákhoz vezetnek a jelenlegi kapcsolatodban is, a félelmet tovább hurcolhatod magaddal. Az attól való félelem, hogy újra megsérülsz, túlzottan óvatossá, gyanakvóvá tehet, és olyan kapcsolatodat is megnehezítheti, ahol nem lenne okod a bizalmatlanságra.

Bizonytalanságok

Ha alacsony az önbecsülésed, valószínűleg félsz attól, hogy elhagynak, hiszen ha te nem érzed, tartod magad értékesnek, másról sem feltételezed, hogy értékesnek tart téged.

Ha azt érzed, méltatlan vagy a partnered szeretetére vagy figyelmére, könnyen hiheted, hogy megcsal vagy titkol előled valamit.

Minőségi kommunikáció hiánya

Világos és őszinte kommunikáció nélkül a félreértések és feltételezések tisztázására esély sincs. És talán pont ettől zárul be a kör: ha nem bízol a másikban, abban sem bízol, hogy mély beszélgetések következtében valódi okot ad arra, hogy bízz benne, emiatt nem osztod meg vele a kételyeidet, dédelgeted őket magadban, így nem tudja tisztázni magát, hiszen nem adsz rá esélyt. 

De itt valójában magadban nem bízol: nem bízol az önismeretedben, befolyásolhatónak tartod magad.

Féltékenység

A féltékenység természetes emberi érzelem, de ha túlzóvá válik, ellehetetlenítheti a társad helyzetét. Ha féltékenykedsz, birtoklóvá, irányítóvá válsz, amivel akkor is tönkreteszed a kapcsolatot, ha a párod hűséges hozzád.

Megalapozott bizalmatlanság

Természetesen sok esetben csalja meg egyik fél a másikat (ritkább esetben kölcsönösen lépnek félre, de egymás tudta nélkül), aminél nehéz nagyobb árulást elkövetni az ellen, akinek hűséget fogadtunk. 

Ez olyan mértékben húzza ki a talajt a megcsalt fél talpa alól, ami elképzelhetetlen rémületet, megsemmisülést, szégyent, fájdalmat okoz. Egy ilyen eset a jelenben, a jelenlegi párkapcsolatodban konkrétan lehetetlenné teszi a bizalmat.

Visszaépíthető, de ehhez olyan mennyiségű, minőségű és mélységű beszélgetés kell, amire a legtöbben nem hajlandóak. Ennek ellenére ha olyan helyzetben vagy, amikor a bizalmadat elveszítetted a másikban, és jó okod van arra, hogy ne válj el tőle (és ez az ok nem egy vagy több gyerek), akkor fontos munkához látni mindkettőtöknek, különösen komoly erőfeszítést kell beletennie ebbe annak, aki az árulást elkövette. De ne feledd: ha téged csaltak meg, abban neked is van felelősséged, és ennek a vállalása nélkül nem lehet továbblépni.

Ha ezt nem tudjátok ketten megoldani, keressetek fel: PÁRKAPCSOLATI MEDIÁCIÓ

MEGOLDÁSOK

GYAKORLAT 1: Nyílt kommunikáció
A nyílt kommunikáció nem azt jelenti, hogy nem hazudok, hanem annál sokkal többet: nem hazudok, és azokat a gondolataimat, érzelmeimet és vágyaimat is kimondom, amelyeket szégyellem. Sebezhetővé teszem magam, és kérem, hogy te is légy sebezhető. 

Fontos, hogy őszinte és átlátható legyél a gondolataiddal, érzéseiddel és tetteiddel kapcsolatban. Bátorítsd partneredet, hogy tegye ugyanezt, és hallgassátok meg egymást ítélet és védekezés nélkül.

GYAKORLAT 2: Egymás nézőpontjának megértése
Alapvető fontosságú, hogy megértsük egymás nézőpontját, és dolgozzunk a közös pontok megtalálásán.

Bár érzelmekkel nem lehet vitatkozni, azért sokan megpróbálják. Ti ne tegyétek ezt. Kétségbe vonni vagy elítélni, amit a másik érez, igazából tévedésen alapul. Az, hogy mit érzünk, a testünkbe van kódolva, az érzelmek biokémiai folyamatok, amiket nem tudunk befolyásolni, nincs jó vagy rossz érzelem, csak érzelmek vannak, és kész, előjel nélkül.

Validáljátok egymás érzéseit. Képzeld magad a párod helyébe, és az ő szemszögéből is nézd meg a dolgokat.

GYAKORLAT 3: Határok felállítása
Fontos, hogy egy kapcsolatban világos határokat szabjunk. Beszéljétek meg, mi elfogadható és mi nem, és tartsátok tiszteletben egymás határait. Ez segíti a bizalom erősödését.

GYAKORLAT 4: Adjatok teret egymásnak
Ha teret és időt adtok egymásnak arra, hogy egyedül is lehessetek vagy barátokkal, barátnőkkel a társatok nélkül, ezzel kifejezitek, hogy megbíztok egymásban, hogy tisztelitek egymás függetlenségét, és lehetővé teszi számotokra a személyes fejlődést.

GYAKORLAT 5: Kérjetek szakértői segítséget
Ha a bizalommal kapcsolatos problémák továbbra is fennállnak, hasznos lehet a szakmai segítség kérése. Egy párkapcsolati mediátor elfogulatlan empátiát, útmutatást, eszközöket és stratégiákat adhat a bizalommal kapcsolatos problémáitok feloldásához és az egészséges kapcsolat kialakításához.

Ha szükségetek van egy külső, empatikus, értő és elfogulatlan külső támogatásra, keressetek meg.

>> KÉRÜNK EGY KIS SEGÍTSÉGET <<

ÉVEK ÉS EGY PILLANAT…

A megalapozott bizalom kiépítése évekbe telik, de egy pillanat alatt összetörhet. Ezért nagyon fontos a kezdetektől őszintének lenni, ami elejét veszi annak, hogy eláruljuk a társunkat. Ennek később szeretnék egy újabb cikket szentelni, hogy érthető legyen.

Addig is: dolgozzunk egy egészséges és boldog kapcsolat kialakításán, és ha segítség kell, keressetek meg.

MIÉRT TEDD MEG MINDEZEKET?

Mert a kapcsolatod a hátországod. Az alapvető és elsődleges kapcsolódásod. És a kommunikáció az a közeg, amit belélegeztek.

Ha mérgezett kapcsolatot lélegzel be, életed többi szegmensére is kihat.

Az a hely, az a hozzád legközelebbi emberi kapcsolat, ami az otthonod (jó esetben), az fogad, amikor hazaérsz a munkából, amiben álomra hajtod a fejed, ahonnan elindulsz dolgozni, és ahol megpihensz.

Ahol regenerálódsz, hogy az életed egyéb kihívásaival szembenézz.

Az a legértékesebb számodra, amibe a legtöbb energiát fekteted. Dolgozz a párkapcsolatodért.

EZT A 3 EGYSZERŰ DOLGOT TEDD MEG 1 HÉTEN ÁT, ÉS GARANTÁLTAN JOBB LESZ A PÁRKAPCSOLATOD!

Ingyenes, hatékony támogatás
OTTHONRA