Kedves Béla,

így mutatom meg a tervet, mert így tudom a szükséges magyarázatokat hozzáfűzni.

Nem tudom, hogy mindent megjelenítettem-e a képen, amit kell. Ami nem képi infó: a Bakony északi felén vagyunk, Pápateszéren, tanyán. Míg a falu földje agyagos, addig ez a terület homokos, de nem sárga homok, inkább vályogos homok. Nincsenek nagy szintkülönbségek sem a tanyánkon belül, sem az 1-2 km-es környéken. Azt mondják, ez a terület fagyzugos, de nem vagyok biztos abban, hogy ez igaz, abban sem, hogy ez pontosan mit jelent. Ami tény, hogy ezen a szörnyen hideg tavaszon az orgona azért nyílt a faluban, de még 500 m-re is, nálunk bimbós állapotban elfagyott.

Nem tudom pontosan, hol kel és nyugszik a nap a téli és a nyári napfordulókon, amit felrajzoltam, az hozzávetőleges. De a tájolás pontos.

Ahogy látod pirossal jelölve, a tanyánk 40m széles és 240m hosszú, közel 1ha. Ennek most 2/3-a akác.

Én kérdeztem tőled a nyári PDC-n az akáccal kapcsolatban, kecskékkel tervezem elvégeztetni a harisnyázást.

Látsz egy „utca pora” szektort, ezt komolyan gondolom, murvás az út, a növények levelei száraz időben fehérek.

Először megmutatom, mi az, ami most van, kicsi képet teszek fel, hogy könnyen átlátható legyen. Az emukifutónk a lehető legrosszabb helyre került, áttesszük majd. Az a kicsi barna izé baloldalt lent egy földbe vájt pince. A házhoz illeszkedő szaggatott vonal most a csirkék kifutója. Jelenleg ez még csak egy présház, lakhatatlan, idővel felújítjuk. A szomszéd házban lakunk, azt béreljük, szóval közel vagyunk. Jóval több fa és cserje van az utcafonti részen is, de nagyon keveset szeretnék megtartani. Főleg akácok, vadszeder, terméketlen gyümölcsfák. Több, mint 15 éve nem nyúltak ehhez a területhez.

Részben esztétikai, részben biodiverzitási szempontból szeretném átalakítani.

És ez itt a terv. Mindennek a megvalósítása sok idő és pénz lesz, és az is lehet, hogy végül nem lesz pálmaház. Az sem baj, akkor üvegház lesz, szóval fokozatosan építkezünk, lassan, türelmesen, és ha a fele valósul meg, annak is örülünk majd. Tehát így nézd ezt a tervet, tudom, hogy szokatlan és sokak szerint talán őrült, de én egy kicsit őrült vagyok, úgyhogy illik hozzám. 🙂

Látsz gyümölcsfákat egyes részeken. Az, hogy épp milyen gyümölcs van a fákon, nem jelent semmit. Valójában hogy hová milyen fajta fát szeretnénk, fogalmunk sincs, még nem jutottunk el odáig, még a nagyobbtól megyünk a kisebb felé a tervezésben.

Látod majd a képen, hogy mennyiféle állatot tervezünk. Sokfélét, de nem túl sok egyedet. Részben húsnak, részben a szaporulataikat eladva szeretném fedezni az itt maradók takarmányát.

Mi a célunk ezzel a területtel?

Az, hogy buja, illatos, bőséget adó otthonunk legyen. Az önellátás annyira nagy falat lenne, hogy nem célom, de a lehető legtöbb mindent szeretném megtermelni magunknak.

Először a terv kicsiben:

És nagyon nagyban:

És akkor a kérdésem: látsz olyat a tervben, ami nem logikus? Van olyan fontos dolog, amit nem vettem figyelembe? Megfelel a permakultúrás gondolkodásnak? Ha nem, miben kellene változtatnunk?

A válaszodat előre is köszönöm. 🙂 És valahogy mindenképp meghálálom.