NEM ELÉG
(JÓ)
AZ EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ?

Ahhoz, hogy egy párkapcsolatban nagyon jó legyen lenni, fontos, hogy mindkét fél figyelmet és időt szenteljen egymásnak. Azonban tele vagyunk kötelezettségekkel, határidőkkel és elvárásokkal, amik gyakran megnehezítik az időnk egészséges felosztását, ami a házasságok elszürküléséhez vezet sokszor. Hogyan csináljátok jobban?

text4101.png
TUDATÁBAN VAGY AZ IDŐD ÉRTÉKÉNEK?

Az időnk korlátozott erőforrás, és felelősségünk, hogy hogyan használjuk fel. Előfordulhat, hogy belemerülsz a mindennapi teendőkbe, és elfeledkezel arról, hogy elég időt szánj a párodra. 

Az időt, amit együtt töltesz a partnereddel, értékes pillanatokká kell tenned, ahol valóban jelen vagytok egymás számára, ha olyan párkapcsolatot szeretnél, ami biztonságos, meleg háttér számodra.

text4102.png
MÁR MEGINT A KOMMUNIKÁCIÓ…

A kommunikáció kulcsfontosságú minden párkapcsolatban, és ez az időgazdálkodásra is vonatkozik. Beszélj nyíltan és őszintén a pároddal arról, mit szeretnél, hogyan osszjátok be az időtöket, eközben legyenek fontosak számodra a párod vágyai is. Szánjatok időt arra, hogy megbeszéljétek a prioritásokat és a kötelezettségeket. Együttműködésre és rugalmasságra van szükség mindehhez, mindkettőtök részéről.

text4103.png
NEM

Fontos, hogy megtanuld kimondani a „nem” szót. Barátoknak, rokonoknak, munkahelyen, bárhol. Ha gyakran vagy túlterhelt, és úgy érzed, hogy mindent meg kell csinálnod, jusson eszedbe, hogy határai vannak az erőforrásaid szétszórásának, és határozottan és magabiztosan állj ki a saját igényeid és szükségleteid mellett. Az időgazdálkodásban ez azt jelenti, hogy vállald a prioritásaidat, és oszd be hatékonyan az idődet. Adj magadnak lehetőséget a pihenésre, a feltöltődésre, hogy jobban jelen lehess a kapcsolatodban.

Ezt írni könnyű, olvasni könnyű, de saját tapasztalatból tudom, mennyit kellett dolgoznom magamon ahhoz, hogy képessé váljak erre. Ha a szüleink úgy neveltek bennünket, hogy nem mondhattunk nemet, akkor vért pisilünk, mire eljutunk odáig, hogy végre félelem nélkül, természetesen, magától értetődően mondunk nemet bármire, amire nemet akarunk mondani.

De el lehet érni! És ez olyan plusz erőt jelent a mindennapjainkban, amire előtte nem is gondolunk. Szóval nagyon megéri olyan emberré válni, aki könnyen mond nemet.

text4104.png
RUGALMASSÁG

Előfordul, hogy egy eredetileg tervezett közös program valami miatt meghiúsul. Ha képes vagy rá, legyél rugalmas és alkalmazkodó, ha egy-egy ilyen eset ritka és tényleg elháríthatatlan. Az életben mindig lesznek váratlan események és változások. Fontos, hogy képes légy változtatni és alkalmazkodni, amikor szükség van rá.

De az is fontos, hogy mindketten prioritásként kezeljétek a közösen töltött időt.

text4105.png
MINŐSÉGI IDŐ

Ne felejtsd el a minőségi idő fontosságát. Nem csak a mennyiség, hanem a minőség is számít. Ha csak néhány órát tudtok együtt tölteni, tegyétek azt olyan tevékenységekkel, amelyek mélyebb kapcsolatot és kötődést eredményeznek. Toljatok félre minden zavaró tényezőt, mint például a telefonok vagy a tévé, és koncentráljatok egymásra. A figyelemtől és a jelenléttől az idő, amit együtt töltötök, értékessé és különlegessé válik számotokra.

text4106.png
TERVEZÉS

Hozzatok létre rendszeres időpontokat vagy rituálékat, amelyeket mindketten vártok. Lehet ez rendszeres heti randi estéje, közös hobbik vagy érdeklődési körök, vagy akár egyszerűen csak a reggeli kávézás, amikor elmesélitek, mit álmodtatok, hogyan aludtatok, mi vár rátok a nap során, vagy egy esti borozgatás, amikor beszélgethettek a napotokról. 

A közös időtöltés megtervezése segít megelőzni az időpazarlást, és segít a kapcsolat építésében.

text4107.png
HA NEM TUDJÁTOK MEGOLDANI

Az idő mindkettőtök számára jóleső beosztása nem mindig könnyű, és időnként szükség lehet külső segítségre is. Ha úgy érzitek, hogy ezek a problémák túlnőttek rajtatok, keressetek meg bátran akár együtt (párkapcsolati mediáció), akár te egyedül (egyéni konzultáció), ha úgy érzed, nálad pattog a labda.

Az idő, amit együtt töltötök, az egyik legértékesebb ajándék, amit adhatsz a partnerednek és önmagadnak is. Ha ezt nem tudjátok harmonikusan adni egymásnak, idővel nyomot hagy. Ne várjátok meg ezt, már ma üljetek le, és beszélgessetek erről egy jót. A cél a win-win helyzet! Hogy mindketten azt éljétek át, hogy a közös megoldás jól esik nektek. 

MIÉRT FEJLESZD A SZEMÉLYISÉGED?

Mert a kapcsolatod a hátországod. Az alapvető és elsődleges kapcsolódásod, és a párkapcsolatotok az a közeg, amit belélegeztek.

Ha mérgezett kapcsolatot lélegzel be, életed többi szegmensére is kihat.

A hozzád legközelebbi emberi kapcsolat fogad, amikor hazaérsz a munkából, ahol megpihensz, töltődsz, amiben álomra hajtod a fejed, és ahonnan elindulsz dolgozni.

Ahol regenerálódsz, hogy az életed egyéb kihívásaival szembenézz.

Az a legértékesebb számodra, amibe a legtöbb energiát fekteted. Dolgozz a párkapcsolatodért.

VAN 5 PERCED A HÁZASSÁGODRA NAPONTA?

Ingyenes, hatékony támogatás
OTTHONRA