HOGYAN LEHET SOKKAL JOBB
A KOMMUNIKÁCIÓTOK?

Gondolnád, hogy a kommunikációs problémák  az egyik leggyakoribb okai annak, hogy a kapcsolatok megromlanak? Ebben a cikkben megmutatok néhány olyan gyakori helyzetet, amelyek megnehezítik a kapcsolatokat, és azonnal használható gyakorlatokat adok a kommunikáció javításához, aminek hála egyre biztonságosabb, mélyebb lesz a kapcsolatotok.

text4101.png

ADJ MINŐSÉGI FIGYELMET!

A kapcsolatok egyik legjelentősebb kommunikációs problémája a minőségi figyelem hiánya. Ha nem figyelünk valójában, lemaradunk a fontos információkról, félreértjük, amit a másik mond, és érdektelennek vagy elutasítónak tűnhetünk. Egy kapcsolatban a felszínes figyelem frusztrációt, haragot, fájdalmat és magányérzést is okozhat.

GYAKORLAT 1.:
Ha fejleszteni szeretnéd a képességedet a figyelemre, próbálj meg arra koncentrálni, amit a párod mond ahelyett, hogy a saját válaszodra gondolnál.

GYAKORLAT 2.:
Használj aktív hallgatási technikákat, például bólints, amikor megértetted, amit a párod mondott, és fogalmazd meg a saját szavaiddal a partnered által mondottakat, részben hogy akarattal fenntartsd a figyelmed, részben pedig hogy megmutasd, hogy figyelsz. 

GYAKORLAT 3.:
Ne szakítsd félbe a párod, és tegyél fel kérdéseket, hogy biztosan jól értsd, mit mond a másik.

text4102.png

FEJLESZD AZ ÉRZELMI INTELLIGENCIÁDAT!

Az érzelmi intelligencia azt a képességet jelenti, hogy felismerjük saját érzelmeinket, valamint mások érzelmeit. Az érzelmi intelligencia hiánya megnehezítheti a másik személy érzéseinek és szükségleteinek megértését bármilyen kapcsolatban, de a párkapcsolatot akár tönkre is teheti. 

Érzelmi intelligenciád fejlesztése érdekében kezdj neki valamilyen önismereti módszernek, ami erősíti az önmagadra figyelés képességét, amit önreflexiónak nevezünk. Figyelj a saját érzelmeidre, és próbáld megérteni, mi váltja ki őket. Ezután-eközben dolgozz mások érzelmeinek felismerésén és azon, hogyan reagálhatsz úgy, hogy az mindkettőtök számára jóleső legyen.

GYAKORLAT 4.:
Élj az empátiád adta lehetőségekkel, képzeld magad a párod helyébe, hogy jobban megértsd, hogyan érezheti magát egy-egy helyzetben.

GYAKORLAT 5.:
Ha pedig már elkezded felismerni, hogy mit érzel, itt az ideje elkezdened beszélni az érzelmeidről. Amint képessé válsz hatékonyan kommunikálni az érzelmeidről, erősebbé válik a kapcsolatotok, hiszen a házasságotok kölcsönös megértésen alapul.

text4103.png

JAVÍTS A KOMMUNIKÁCIÓS STÍLUSODON!

Mindannyiunknak megvan a saját kommunikációs stílusunk, amelyet neveltetésünk, kultúránk és baráti kapcsolataink alakíthatnak. Néha ezek a kommunikációs stílusok azonban ütközhetnek másokéval, ami félreértésekett és frusztrációt okoz. Például ha az egyikőtök közvetlen és nyers, míg a másikótok inkább óvatos és diplomatikus, akkor az mindkét félben kiválthat akár haragot is. 

Ha fejleszteni szeretnéd a kommunikációs repertoárodat, kezdheted azzal, hogy azonosítod a saját stílusodat. Erről nyugodtan kérdezd meg a párodat és a barátaidat is, és kérd őket, hogy ne finomkodjanak, hanem legyenek teljesen őszinték, de ne bántók. Ők milyen szavakkal jellemeznék a kommunikációdat?

Ezután keress megfelelő (nem becsmérlő, hanem pontos) kifejezést, kifejezéseket a párod kommunikációs stílusára, és beszélgessetek erről és a tiédről is. Arról is, hogyan érint téged az a néhány visszajelzés, amit te kaptál, és arról is, a párodnak milyen érzés azt hallani, hogy te (és akár az ő barátai is) milyennek találjátok azt, ahogyan ő kommunikál.

GYAKORLAT 6:
Gondolkodjatok el azon, és osszátok meg egymással, milyen finom változtatásra lenne szükségetek a másik részéről ahhoz, hogy kellemesebbek legyenek a beszélgetéseitek. Ne várjatok sem magatoktól, sem a párotoktól gyökeres változást, az irreális lenne. Épp csak kezdjétek csiszolgatni az éleket és sarkokat.

GYAKORLAT 7:
A “teüzeneteket” cseréljétek “énüzenetekre”. Ha nem tudod, miről beszélek, kattints ide, találtok egy teljesen ingyenes anyagot, amiben megtanítalak benneteket az énüzenetek használatára, és még annál is többre: 3 EGYSZERŰ DOLOG

Fontos abbahagynotok egymás vádolását és hibáztatását, ehelyett arról beszéljetek, mi milyen érzelmeket vált ki belőletek. És nagyon fontos, hogy win-win helyzetekre törekedjetek.

text4104.png

NE KERÜLJÉTEK A NEHÉZ BESZÉLGETÉSEKET!

Gyakori kommunikációs probléma a kapcsolatokban a nehéz beszélgetések elkerülése. Természetes, hogy el akarjuk kerülni a konfliktusokat vagy a kényelmetlenséget, de ha kerüljük a fontos kérdések megvitatását, azok felszaporodhatnak, és a későbbiekben még nagyobb kihívást jelentenek a megoldásuk. Ez ellenérzésekhez, félreértésekhez, sőt a kapcsolat tönkremeneteléhez is vezethet.

GYAKORLAT 8.:
Hogyan lehetsz bátrabb?

Kezdd azzal, hogy elismered a nehézségedet ezzel kapcsolatban. Először önmagadnak, azután a párodnak. Nem baj, ha eközben szorongsz, ez természetes. 

Azután keress egy nyugodt időt és helyet, ahol összeírod (papírra, ne telefonba!), mik azok a problémák, kulcsfontosságú témák, amik zavarnak téged, és eddig nem merted őket szóba hozni, vagy ha igen, túl félénken tetted ahhoz, hogy változzon bármi is érdemlegesen.

Itt is énüzeneteket használj, sose vádolj. Legyél tényszerű, és beszélj a saját érzelmeidről.

Ezután kérdezd meg a párod, mikor tudtok egy órára teljesen nyugodt körülmények között leülni beszélgetni, és a közösen talált időben minden audiovizuális eszköz legyen kikapcsolva, lenémítva, ha lehet, ne is legyen a szobában. Ez csak kettőtök ideje, csak a megbeszélendő dolgokra figyeljetek. 

Vegyél egy nagy levegőt (a fokozódó szorongás teljesen természetes), és mondd el, ha kell, olvasd fel az első problémát, amit felírtál, kezdjetek erről énüzeneben beszélgetni, és mindkettőtök számára megnyugtató megoldást találni. A kompromisszumkészség fontos, de az is, hogy mindketten hozzatok áldozatokat, arányos legyen a lemondás, ha bármiről is le kell mondani. 

Ha már jó párszor próbáltátok, de sehogyan sem boldogultok, akkor keressetek fel, tartsunk egy mediációs ülést:

PÁRKAPCSOLATI MEDIÁCIÓ

text4105.png

ENYHÍTSD A DIGITÁLIS TÚLTERHELÉST!

Mivel teljesen körül vagyunk véve digitális eszközökkel, akkor is beléjük botlunk, rájuk nézünk, görgetjük, amikor nem akarjuk.

Ez a rengeteg inger felpörgeti az idegrendszert, így megnehezíti, hogy azokat a csöndes, nyugodt pillanatokat élvezzük a párunkkal, amik nélkül a kapcsolatunk gazdasági együttműködéssé fakul

A messengerüzenetekben nem halljuk a másik hangját, emiatt félreértések születhetnek, olyan konfliktusok, amelyek élőszóban nem történnének meg. Természetesen fogunk csetelni, de nem mindegy, hogy amikor személyesen együtt vagyunk, nyitottan beszéljük-e meg a csetelés során született érzelmeinket, és hogy mennyi időt (akár lopott pillanatokat) fordítunk a digitális eszközeinkre. Minden apró kilépés a valóságos térből nehezíti a mélyebb szintű kapcsolódást a párunkkal.

GYAKORLAT 9.:
Onnantól, hogy hazaértél, és mindketten otthon vagytok, szabj világos határokat magadnak azzal kapcsolatban, hogy mikor használsz telefont (stb…) és főleg hogy mikor nem. 

Amikor digitálisan kommunikálsz, legyen ez rövid, tömör, és  azonnal térj vissza a pároddal közös valóságba, amint csak lehet. 

MIÉRT TEDD MEG MINDEZEKET?

Mert a kapcsolatod a hátországod. Az alapvető és elsődleges kapcsolódásod. És a kommunikáció az a közeg, amit belélegeztek.

Ha mérgezett kapcsolatot lélegzel be, életed többi szegmensére is kihat.

Az a hely, az a hozzád legközelebbi emberi kapcsolat, ami az otthonod (jó esetben), az fogad, amikor hazaérsz a munkából, amiben álomra hajtod a fejed, ahonnan elindulsz dolgozni, és ahol megpihensz.

Ahol regenerálódsz, hogy az életed egyéb kihívásaival szembenézz.

Az a legértékesebb számodra, amibe a legtöbb energiát fekteted. Dolgozz a párkapcsolatodért.

EZT A 3 EGYSZERŰ DOLGOT TEDD MEG 1 HÉTEN ÁT, ÉS GARANTÁLTAN JOBB LESZ A PÁRKAPCSOLATOD!

Ingyenes, hatékony támogatás
OTTHONRA